Talon rakenteita kehitetään rakennusinsinööriliiton voimassa olevien ohjeiden pohjalta.
Kreivitalo huomioi ilmastonmuutoksen vaikutukset talojen suunnittelussa, rakenteissa ja toimitusprosessissa. Sään ääri-ilmiöt ovat yleistyneet ja tulevaisuudessa ääri-ilmiöt lisääntyvät entisestään.
– Tulevaisuudessa
omakotitalon täytyy selvitä yhä voimakkaammista tuulista ja sateista, sekä suuremmasta ilmankosteudesta. Sademäärät ovat kasvaneet ja kostea sää jatkuu pitkälle syksyyn. Pakkastalvet ovat lyhentyneet ja talvisin sade on räntää tai vettä, Kreivitalon toimitusjohtaja
Pasi Pekkarinen luettelee.
Lisääntyvä kosteusrasitus huomioidaan Rakennusinsinööriliiton uusimmissa veden- ja kosteudeneristysohjeissa (RIL 107-2022), joissa ennakoidaan miten ilmaston lämpeneminen ja ilmankosteuden lisääntyminen vaikuttavat talon rakenteisiin pitkällä aikavälillä.
– Rakennusohjeet on laadittu sen mukaan, millainen ilmasto on todennäköisesti vuonna 2080. Tulevaisuutta on vaikeaa ennustaa, mutta ohjeissa on pyritty ottamaan huomioon kaikki mahdolliset skenaariot.
Laadukas tuulensuojalevy suojaa tuulelta, kosteudelta ja kylmältä
Kreivitalon
kestävät, hengittävät ja ekologiset seinärakenteet on suunniteltu nykyisen rakennusohjeistuksen pohjalta. Kreivitalo kiinnittää seinärakenteissaan erityistä huomiota tuulensuojalevyihin, jotka ovat hengittäviä ja bitumikäsiteltyjä Hunton Tuulensuojalevyjä.
Bitumikäsittelyn ansiosta levyjen kosteudenkestävyys on huippuluokkaa. Tuulensuojalevyt suojaavat rakenteita tuulelta, mutta myös ulkoapäin tulevalta kosteudelta ja sen aiheuttamilta haitoilta.
– Hyvän lämmöneristävyytensä ansiosta Hunton Tuulensuojalevyn sisäpinnan lämpötila pysyy korkeampana ja suhteellinen ilmankosteus riittävän alhaisena. Näin talon runkorakenne pysyy kuivana ja terveenä, Pekkarinen kertoo.
Ulkoseinän U-arvo ilmaisee lämmönläpäisykerrointa, eli kuinka paljon ulkoseinä läpäisee lämpöä. Kreivitalon energiatehokkaan seinärakenteen U-arvo on 0,14 W/m²K. Se on huomattavasti parempi kuin tämänhetkinen suositus, joka on 0,17 W/m²K.
– Taloelementtien asentaminen paikoilleen on rakentamisen tärkein vaihe, johon panostamme hyvin paljon, sanoo toimitusjohtaja Pasi Pekkarinen.
Oikein toteutetut rakenteet ovat kestävän kodin perusta
Kreivitalo ei ole lähtenyt keksimään omia rakenneratkaisuja ilmastonmuutoksen takia, vaan rakenteita kehitetään rakennusinsinööriliiton voimassa olevien ohjeiden pohjalta. Silloin rakenteet ovat mahdollisimman laadukkaat ja kestävät myös tulevaisuudessa.
Nykyisillä ohjeistuksilla tähdätään siihen, että omakotitalo olisi rakenteellisesti hyvässä kunnossa vielä 50 vuoden päästä ilmastonmuutoksesta huolimatta.
– Pysymällä kehityksessä mukana Kreivitalo varmistaa, että asiakkailla on aina uudessa kodissaan ajantasaiset rakenteet ja tuotteet käytössä, Pekkarinen perustelee.
Oikein toteutetut rakenteet ja korkealuokkaiset materiaalit ovat kestävän ja turvallisen talon peruspilareita. Taustalla rakentuu Kelo-talomalli.
Koti pystyyn sateelta suojattuna
Ilmastonmuutoksen tuomat ääri-ilmiöt vaikuttavat myös taloelementtien asentamiseen. On tärkeää, että pystytys tapahtuu mahdollisimman kuivissa olosuhteissa. Paras keli asennustyöhön on aina poutasää.
”Rakennusohjeet on laadittu sen mukaan, millainen ilmasto on todennäköisesti vuonna 2080.”
– Esimerkiksi eilen siirsimme yhden asiakkaamme taloelementtien pystyttämisen seuraavalle päivälle uhkaavan vesisateen takia. Taloelementtien asentaminen paikoilleen on rakentamisen tärkein vaihe, johon panostamme hyvin paljon. Kelistä riippumatta tulee seinärakenteiden pysyä kuivana, Pekkarinen kertoo.
Kreivitalo panostaa elementtien suojaamiseen muovittamalla seinät valmiiksi jo tehtaalla. Näin pieni sade ei hidasta asennustyötä ja rakenteet ovat yhdessä päivässä säältä suojassa.
Tulevaisuudessa panostetaan sisätilojen viilennykseen
Pekkarinen arvioi, että talotekniikka on kehittynyt valtavasti viimeisten vuosien aikana. Talojen lämmitys- ja viilennysjärjestelmät ovat kehittyneet ja markkinoille on tullut useita hyviä ratkaisuja.
Ekologisin tapa kodin viilennykseen on maakylmä. Maakylmäjärjestelmä tuottaa viilennettyä ilmaa samasta energiakaivosta, jota myös lämpöpumppu käyttää kodin lämmittämiseen.
Maakylmän tuottamaa viileää ilmaa voi jakaa huoneisiin kolmella eri tavalla.
Viileä ilma jaetaan suoraan huoneisiin ilmanvaihtokanavien kautta tai asentamalla puhallinkonvertteri kodin oleskelutiloihin joko seinälle tai kattoon. Kolmas tapa on harvemmin käytetty, mutta ehkä tehokkain. Viilennys jaetaan samojen lattiapiirien kautta, jota käytetään kylmänä ajanjaksona kodin lämmittämiseen.
– Tänä päivänä asiakkaat ovat kiinnostuneita kodin viilennysvaihtoehdoista. On kiva, kun voi tarjota useampaa toimivaa vaihtoehtoa, joista asiakas saa valita itselleen mieluisen, Pekkarinen pohtii.
Tulevaisuutta kohden on turvallista mennä, kun käytössä ovat alan parhaat tuotteet, oikein suunnitellut rakenteet ja pitkälle kehittynyt toimiva talotekniikka. Ollaan yhdessä mukana muuttamassa koteja entistä paremmiksi ja suhtaudutaan ilmastonmuutokseen vakavin, mutta rauhallisin mielin.